Magia chlebów na zakwasie

przez Aleskandra Krzeminska
538 przeczytano

Nocą, kiedy jeszcze słodko śpicie, w naszej piekarni dzieje się magia. Przez wiele godzin, w niskiej temperaturze, bez pośpiechu i powoli dojrzewa ciasto na chleb, który po wypieku znajdzie się w Waszych rękach. To właśnie wtedy, pod osłoną nocy, zachodzą procesy, dzięki którym pieczywo na zakwasie jest tak wyjątkowe, a co najważniejsze – zdrowe!

Przemiany, jakie zachodzą podczas długiej fermentacji ciasta chlebowego, skutkują większą przyswajalnością składników odżywczych. Mąka z pełnego przemiału, której używamy do wypieku, daje z siebie to co najlepsze, czyli: 

łatwo przyswajalne białka i aminokwasy – istnieją badania, które wskazują, że pieczywo na zakwasie jest lepiej tolerowane także przez osoby, wykazujące objawy nadwrażliwości na białka pszenicy,

błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny – pieczywo na zakwasie zapewnia sytość na dłuższy czas, wpływa na mniej gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi oraz dostarcza składniki odżywcze dla mikroflory jelitowej. Najlepszy wybór dla wszystkich na diecie oraz chorujących na cukrzycę. 

witaminy z grupy B, witaminy A, E, K, magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, mangan – fermentacja uwalnia te składniki od negatywnego wpływu fitynianów. Od tej pory można w pełni korzystać z ich korzystnego wpływu na organizm. Odwdzięczy się on prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, kostnego, krwionośnego oraz poprawą kondycji skóry, włosów, paznokci.

Tak właśnie powstaje magiczny chleb na zakwasie.

Rzuć również okiem na poniższe wpisy